Søvn-tracking: Sådan måler du din søvn

Søvn-tracking - Sådan måler du din søvn

Hvor godt sover du egentlig?
Det kan være svært at svare på, hvis du ikke måler og analyserer din søvn. De senere år er der heldigvis kommet en række forskellige såkaldte søvn-trackere, som kan hjælpe dig med lige netop dette.

Søvn-trackerne kan grundlæggende placeres i to kategorier:

  • Aktivitetsarmbånd med apps/software: Søvn-trackere der kombinerer brug af armbånd – som bl.a. måler puls – med apps eller anden software, der kan analysere og præsentere resultaterne for dig.
  • Apps uden aktivitetsarmbånd: Apps hvor du ikke har brug for at tilkøbe armbånd. I stedet måler de eksempelvis på bevægelser og lyde via din smartphone.

I denne guide finder du anbefalinger til søvn-trackere i begge kategorier.

Du vil i guiden ikke finde anbefalinger til, hvordan du i praksis forbedrer din søvn. Dette kan du i stedet finde på hjemmesider som Sengeguruen.dk, der her har samlet en række guides til valg af senge, madrasser, dyner, puder m.v.

1. Aktivitetsarmbånd som også kan måle søvn

Din første mulighed for at forstå din søvn bedre er at investere i et aktivitetsarmbånd. Foruden søvnen kan disse typisk også måle på en række andre ting, der relaterer sig til din puls, generelle aktivitetsniveau og sundhed i øvrigt.

Sådanne aktivitetsarmbånd kan sige en masse om din søvn. Søvn kommer nemlig til udtryk i en lav puls – og så snart du vågner, stiger pulsen. Armbåndet hjælper dig med at registrere sådanne ændringer i din puls.

Det er ikke sikkert, at du selv lægger mærke til opvågninger om natten… Og alt andet lige er det de færreste, der lige kan skønne, hvor længe de har været vågen en given nat. Aktivitetsarmbåndet hjælper dig med at blive klogere på dette.

Der findes en række forskellige aktivitetsarmbånd på det danske marked. Eksempelvis:

  • Polar A370: Aktivitetsur med pulsmåler. Armbåndet kommer med det såkaldte Sleep Plus søvntracking-system. Dette vil overvåge din søvn og give dig tilbagemeldinger, som vil hjælpe dig med at optimere din søvn. Med en pris på den gode side af 1.000 kr. er det en relativt pebret løsning.
  • Garmin Vivofit 3: Med en pris på under 500 kr. er Gamin Vivofit 3 en noget billigere løsning end Polar A370… Trods dette er den dog stadig i stand til at gøre dig klogere på din søvn med dens indbyggede funktioner til søvnanalyse.

2. Søvn-apps – uden brug af ekstraudstyr

Aktivitetsarmbånd – såsom Polar 370 og Garmin Vivofit 3 (nævnt ovenfor) – kommer typisk med apps eller anden software, som præsenterer data til dig på en fin, overskuelig og frem for alt brugbar facon.

… Du betaler så noget for selve armbåndet. Men hvad nu hvis du kunne undvære det? Jo, det kan du faktisk. Der findes nemlig flere såkaldte søvn-apps, som gør det muligt for dig at komme i gang med søvnanalyse – Uden at du har brug for andet udstyr end din telefon.

Måden, disse apps fungerer på, er typisk, at du placerer din telefon på madrassen, når du går i seng. Herfra er app’en i stand til at måle dine bevægelser, larm og andre indikatorer på, at du er vågen. Morgenen efter vil du så få adgang til en analyse, som giver dig information om din søvn gennem natten.

Populære søvn-apps tæller:

  • Runtastic Sleep Better: Lader dig tracke din søvn og føre historik over den. Ydermere har du mulighed for at blive vækket på det mest optimale tidspunkt.
  • Sleep Cycle: Har I bund og grund samme funktionalitet som Runtastic. Så dit valg mellem de to er i høj grad en præferencesag.

Hvilken løsning skal du vælge?

Apps som Runtastic og Sleep Cycle giver dig en hurtig måde til at komme i gang med søvnanalyse. Deres præcision er dog alt andet lige noget ringere end løsninger, der baserer sig på feedback fra armbånd. Dette kommer særligt til udtryk, hvis du sover sammen med en partner. Da apps uden armbånd baserer sig på registrering af lyde og bevægelser, er det nemlig alt andet lige en stor udfordring for dem at skelne mellem signaler fra dig og din partner.

Summa summarum er således, at apps uden armbånd kan være en nem og hurtig måde til at komme i gang med søvnanalyse. Ønsker du mere sikre målinger, bør du dog overveje at investere i et aktivitetsarmbånd. En fordel ved aktivitetsarmbåndet er også, at det kan gøre dig klogere på mange andre ting omkring din sundhed end søvnen alene.